De twintigste Gouden Veer maakt een Grand Ecart

De Gouden Veer blaast veertig kaarsjes uit, en dat gebeurde in stijl. Meer toeschouwers dan ooit vonden de weg naar het Fakkeltheater, voor de twintigste uitreiking van deze prestigieuze prijs voor de beste Nederlandstalige verkoopbrief.

Laureaat van deze jubileumeditie is Platform-K, het enige professionele gezelschap voor dansers met een beperking. De danscompagnie kroop in de pen na het schrappen van de subsidies door de minister van cultuur. In de bekroonde brief vraagt Platform-K aan sympathisanten om de lessen te sponsoren. En met succes, want dankzij de succesvolle fondsenwerving dansen Hannah en Fernando verder zonder subsidies.

Auteur van de brief is Mark Van Bogaert, die zijn derde Gouden Veer mee naar huis neemt. Emeritus professor Stijn Verrept, juryvoorzitter en oprichter van de Gouden Veer, loofde "het schitterend samengaan van beeld, beeldspraak en perfecte formulering".

Lees hier de winnende brief.

Mark Van Bogaert nam ook de eerste eervolle vermelding mee naar huis. De jury bestempelde zijn brief voor de boomplantdag van Natuurpunt als “een uitmuntend professioneel werkstuk, dat uitblinkt in illustratie, opmaak, direct taalgebruik, woordspeling en nuchtere argumentatie”.

De tweede Eervolle Vermelding is een pluim op de hoed van Wouter De Schepper. In een gesmaakte eindejaarsbrief bedankte de copywriter zijn klanten voor de prettige samenwerking. De jury loofde de onverwachte invalshoek en vorm, en prees de goed opgebouwde boodschap en het vlotte Nederlands.

Mathieu Vanderschaeghe won oververdiend het Gouden Dons, de prijs voor de beste verkoopbrief geschreven door een student in het kader van een lesopdracht. Mathieu volgt les aan de Viveshogeschool in Kortrijk bij Wouter De Schepper. De copywriter klom dus als docent nogmaals het podium op.

Met spijt in het hart besloot de jury om geen Gouden Toets uit te reiken. Het aantal inzendingen volstond niet om een prijs voor de beste e-mail te kiezen. Het organiserende Genootschap De Gouden Veer stak daarvoor de hand in eigen boezem. De Gouden Toets wordt een werkpunt voor de volgende uitreiking in 2020, en moet dan uitgroeien tot het referentiepunt in uitstekend geschreven e-mails.

Klik hier voor enkele foto's van de uitreiking.

--------------

Het krachtigste woord in de Nederlandse taal telt slechts één letter.

Dat woord is "u". Leer nog 100 andere technieken voor sterke responscopy op de Gouden Veer Copycurcus.